torsdag 17 april 2014

Lek med linhållare

Jag har lekt lite med olika system för att hålla ordning på linan under en fisketur. Oftast har jag bara lindat upp linan på handen vid förflyttningar, men jag vet ju att det finns s k underlättare och nu har jag provat dem lite mer systematiskt.

Ez Keepers

Jag har haft dem ett bra tag nu, men använder dem ganska sällan. De är egentligen ganska bra, men har två stora nackdelar. Den ena är färgen. Svart är snyggt, men fruktansvärt svårt att hitta när man tappat det på marken. Det går förstås att göra något åt, t ex binda en bit färgglad lina i den. Den andra nackdelen är att jag klämmer fast spöt under armen när jag ska fälla upp spöt, och då är jag rädd att jag ska haka i någon av hållarna och slita den av spöt. 

+ Går snabbt att linda av och på lina
+ Kan förvara spöet i fodral/koger mellan fiskeplatser med linan på
+ Känns bekvämt att bära spöet i skog.
- Hållarna i vägen vid fällning och uppackning av spö
- Dyra
- Lätt att tappa delar, t ex gummiringen, vid demontering

Hemmagjorda Keepers

Det är ganska lätt att göra egna linhållare. Men jag har inte haft det lätt att få tag i det material jag har velat ha. Till största delen beroende på att det inte finns någon sy-affär där jag bor. Det slutade med att jag "lånade" två hårsnoddar av dottern och letade på några gamla knappar. Monteringsbeskrivning? Jo, trä en elastisk tråd genom ett (eller flera) knapphål och knyt ihop tråden. För att sätta fast underverket på spöt så behöver du bara knäppa knappen över spöt. Inte lika snyggt som EZ Keepers, inte heller riktigt lika linvindarvänliga. Men mycket billigare, och de står ut mycket mindre från spöt. De sitter säkert och man kan knappast tappa dem ety den består av en enda del. Nackdelen är att man kan inte sätta samma tryck mot dem när man lindar linan eftersom de inte sitter fast så hårt. Men bättre material hjälper till, och man behöver inte linda så hårt heller.  
För att fästa kroken gör du som med EZ Keepers, fäst en extra ring på spöt, mellan hållarna. Den ringen (eller hårsnodden) kan du skjuta upp och ner längs spöt så att den passar till där flugan är.

+ Går snabbt att linda av och på lina, nästan lika snabbt som med EZ Keepers
+ Kan förvara spöet i fodral/koger mellan fiskeplatser med linan på
+ Känns bekvämt att bära spöt i skog.
+ Sitter säker på spöt
+ Billigt
+ Består av en del
- Sitter inte fast tillräckligt hårt för att hålla linan spänd när man lindar upp den

Linspole

Linhållaren i form av en linspole var det första linvindarsättet jag fick lära mig en gång i tiden. Jag har dock aldrig riktigt fastnat för det. För det första så är det inte helt smidigt att linda upp linan på en spole när man ska fälla spöt. Det blir så många fler varv jämfört med metoderna ovan. För det andra så måste man släpa runt på en tom spole när man fiskar. Båda problemen ovan är väl egentligen icke-problem, men de är i alla fall anledningen till att jag inte har använt det så ofta. Ytterligare en nackdel är att när man förflyttar sig efter att ha lindat upp linan på spolen och låst den genom att trä spolen över spöt, så måste man vara noga med att bära spöt så att spolen inte åker av. Det handlar som sagt mycket om vad man själv finner att man gillar, och jag skulle tro att linspolen är den mest använda metoden.

+ Är inte kvar på spöt när man fiskar
- Måste passas när man bär spöt.
- Är lite omständligt att linda upp och av lina


Handhållen lina

Att bara linda upp linan på handen är den metod jag begagnar mig av oftast. Ingen extra utrustning, inga lösa delar. Bara att linda linan över fingrarna (OBS, ha avstånd mellan fingrarna när du lindar eftersom de flesta har en tendens att linda lite hårdare i slutet.) och knalla iväg. Till metodens nackdel kan man väl säga att det inte är det bekvämaste sättet, du kan t ex inte ställa ifrån dig spöt om du behöver ta en liten, liten paus. Men för att bara förflytta sig ett par meter upp eller ned längs ån tycker jag att det här är den absolut bästa metoden.
Själv så fäller jag spöt helt och sätter tummen över hålet för att skydda spötoppen. Sedan lindar jag linan över fingrarna och när jag ska gå iväg så fattar jag tag i spöt såpass att linan spänns lagom mycket för att hindra att spötoppen kommer upp.

+ Absolut billigast
+ Snabbast sättet
+ Är inte kvar på spöt när man fiskar
- Spöt "sitter fast" i handen.

2 kommentarer:

 1. Tror du det är möjligt att fiska näbbgädda med Tenkara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jörgen. Vad ska jag svara på det? :-) Jo, jag tror att du kan få en näbbgädda medan du håller i ett Tenkaraspö. Vilken fluga du använder och hur du kommer tillräckligt nära får du lösa själv.
   Jag har funderat på hur det skulle vara att flugfiska efter gädda med ett Tenkaraspö men har inte kommit mig för det. Du får gärna höra av dig och berätta hur det gick med näbbgäddorna.
   /Stefan

   Radera