Tenkara för nybörjare

Måsten
Ett spö
Ett spö för Tenkara.
Tenkara heavy
Välj rätt spö I 
Välj rätt spö II
Köp ett Tenkaraspö
Hur man förstör sitt spö
En lina
Ett kungarike för en lina. (I den här uppräkningen består linan av både lina och tafs.)
Förläng linan
Mina knutar
En fluga
För en Tenkara-purist gäller "en fluga"-approachen, en sorts fluga alltså, inte enbart en enda fluga och sedan hemgång om man förlorar den. En enda fluga-modellen alltså, och helst då en Sekasa Kerbari. Men om man har det japanska originalet framför ögonen måste man också vara medveten om varför det ser ut så. Ursprunget där är ekonomi (medan vi i väst oftast ser det som en hobby), och ofta starkt strömmande vatten där fisken inte har tid att räkna vingar etc, utan snappar efter vad som flyter förbi och ratar det sen ifall det inte var ätbart.
För mig handlar Tenkara mer om att fiska med flugor med ett Tenkara-spö, dvs att jag fiskar med den/de flugor som jag tror mest på. Visst fiskar jag ofta med s k Tenkara-flugor, men i vissa vatten föredrar jag att fiska torrt och då gillar jag Klinkhammer-flugan. En anpassning av Tenkara till våra vatten och min kultur alltså.
Mitt råd till dig är, fortsätt att fiska med vilken fluga du vill, och vill du prova med Tenkara-flugor - kolla gärna in följande artikel från TenkaraUSA där det bl a listas olika tekniker man kan använda.
Mer om Sakasa Kerbari
Nästan måsten
Tafsklippare
Väldigt praktiskt för att knipsa bort snippen på knuten. Bättre än en kniv och mycket bättre än tänderna.
Peang
Lite lyx, men förenklar krokborttagning och ger därmed fisken större chans vid återutsättning
Vadare/Stövlar
Behöver man vadare till Tenkara-fiske?
Väst/Pouch
En myt om Tenkara är att man inte ska ha med sig så mycket saker och därför behöver man ingen väst. Men det handlar mer om att förvara det man faktiskt har med sig så praktiskt som möjligt. Har man en väst och trivs med den så ska man fortsätta ha den - vill man ha sakerna i byxfickan går det också bra. Ett populärt alternativ till västen och byxfickan är en s k Pouch.
Håv
Kan man väl ha om man vill - men jag har det inte ens när jag fiskar gädda - vilket inte sker speciellt ofta nuförtiden.

Saker man faktiskt har med sig oavsett om det behövs eller inte
När jag åker ut och fiskar tar jag med mig spöet, naturligtvis. Jag har också med mig reservtopparna eftersom de ligger i spö-påsen. Att jag sedan lämnar både spö-påse och reservtoppar i bilen är en annan historia. Jag har med mig två-tre linor i ett mjukplast-CD-fodral - ofta i en benficka på byxorna, om jag inte har vadare förstås. Så vadare eller stövlar tar jag också med.
Sedan har jag en gammal fiskeväst och i den stoppar jag:

 • en liten liten sax, men att den kom med senast beror på att linklipparen har gett upp.
 • en liten plastask med 5-10 flugor, vanligtvis en jämn fördelning mellan torrisar och tenkara-flugor, samt någon Killerbug-variant.
 • en liten rulle tafs-material. Just nu 0.10. Ska fundera på att använda en lite grövre tafs när jag fiskar i Jämtländska Dammån i sommar.
 • ett fiskekort - en sorts livförsäkring.
Ju längre sommaren lider och och ju längre turerna blir kommer jag nog att utöka utrustningen med plåster, myggmedel, vatten, mat - och kanske en kniv. Den senare är bara intressant om man vill behålla fisken man får, eller om det finns björnar i området.
Hela utrustning på en av turerna, förutom skorna.1 kommentar:

 1. Hej,

  Trevlig blogg! Jag har länkat till dig från min blogg. Både din huvudblogg och din nybörjar guide.

  Med vänlig hälsning,
  Sven
  http://jaktbloggen.bloggproffs.se

  SvaraRadera