lördag 2 mars 2019

Några ord om tenkara-linor

Linans jobb är att kasta flugan - det är absolut en sanning, men inte hela sanningen. Om det vore så enkelt skulle alla linor vara grova och tunga. Ju tyngre lina desto enklare att kasta, till en viss gräns förstås.
När det gäller Tenkara så är presentationen av flugan själva grejen och det som skiljer ut tenkara från många andra fiskesätt. Och där visar det sig snabbt om man har valt rätt lina. Det är nämligen viktigt att linans tyngd inte drar i flugan. Det är vattnet och viljan som ska bestämma hur flugan ska drifta, inte kastlinan.

En annan viktig uppgift för linan är att synas bra. Åtminstone om du fiskar klassisk tenkara med Kebari-nymfer. Fiskar du torrfluga så kan man kika på flugan istället. Men är det ett trångt vatten och/eller lustiga ljusförhållanden så kan linans synbarhet vara till stor hjälp.

Har du en tung nymf så minskar linans roll. Egentligen borde du inte blanda ihop tunga nymfer och tenkaraspön då spöna inte är tillverkade för det. Men det finns folk som vill fiska tungt och då får de väl göra det. På egen risk.

Har du en lätt kebari-fluga så är en vanlig teknik att du pulsar flugan, dvs att du drar in flugan mot dig, pausar, och sen drar igen. Med en tung lina så kommer den att själv dra med sig flugan även efter att du själv har pausat. Dessutom så mister du direkt-kontakten med flugan och riskerar att missa lätta hugg. Fiskar du mot strömmen så blir förutsättningarna förstår annorlunda.
Jag måste också nämna flugan här. Går det att ankra flugan bra så motverkar den drag-effekten från linan, men då måste flugan ha lite styvare hackel som gör motstånd i vattnet.

Om du, liksom jag, föredrar torrflugor så blir linans vikt ännu intressantare. Bäst presentation av torrflugan får du om du kan hålla hela kastlinan ovanför vattnet, men då strävar den förstås efter att hänga så rakt som bara vinden tillåter den. Det gäller att motverka linans dragningskraft genom att ankra lagom mycket av tafsen på vattnet. Ju lättare lina desto kortare bit av tafsen behöver ligga ankrad i vattnet.
Några av de linor jag använder.
En flätad lina är jätteskön att kasta med. Tyvärr är de också ofta tunga. Och tyngre blir de när de blir blöta. Själv använder jag nästan alltid en level line storlek #3. Den passar mig bäst då jag oftast fiskar torrfluga. Beroende på väder och vind, strömstyrka och hur vattnet ser ut och rör sig, växlar jag mellan att fiska med hela kastlinan över vattnet och nästan till att ankra kanske halva kastlinan i vattnet. Den lina jag har använt allra mest är Sunlines hi-vis orange lina. Jag ser den bra i nästan alla väder och jag är lite lat när det gäller att skifta lina.
Ofta när jag kastar ut låter jag yttersta delen av kastlinan att landa på vattnet bara för att ta bort eventuella rekyl-effekter som kan uppstå. Därefter korrigerar jag hur mycket lina jag lyfter beroende på hur jag vill att flugan ska fiska och drifta. Det är sällan som vattnen där jag fiskar tillåter "perfekta" kast där jag kan låta enbart flugan att landa på vattnet. Och jag kan inte påstå att jag egentligen har märkt någon skillnad eller skrämd fisk. Jag har träffat storfisk-jagande fiskare med tafsar lika grova som min kastlina. Det är ju ingen klumplina direkt som plaskar i vattnet när den landar.

Lästips: Tenkara Talk om linor

1 kommentar: