söndag 1 mars 2015

Fånga stor fisk med Tenkara

Tenkara har inte riktigt slagit i Sverige än, åtminstone inte jämfört med vissa andra länder. Jag tror att ett problem är tillgången på relativt stor fisk. Man vill helt enkelt inte missa drömfisken bara för att man har för klen utrustning. Å andra sidan visar rapporter från olika delar av världen att man faktiskt kan ta stor fisk med Tenkara-utrustning.

Kika gärna på de här klippen på Youtube.

För att summera det hela, det är inte utrustningen, det är tekniken som är avgörande. Naturligtvis kommer man att tappa stora fiskar, likaväl som små fiskar. Och man behöver erfarenhet för att få till tekniken - på vägen dit så kommer man att misslyckas. Men när det väl sitter, när man lyckas få iland en välförtjänt stor fisk, ja, ni som fiskar vet själva hur gott det känns.

Hur gör man då? Vilka är hemligheterna? Jo, det gäller att veta var styrkan i riggen ligger. Tafsen ska vara den svagaste länken. Linan är ganska kort och vi har ingen rulle som fisken kan kämpa emot. Allt handlar om spöt. Jämfört med ett flugspö är ett Tenkaraspö väldigt mjukt och med en fast lina finns det bara spöt som kan parera och trötta ut fisken såpass att man kan få den i håven.
Istället för att vinkla upp spöt i ca 45 grader och låta fisken arbeta mot rullens broms så måste en Tenkarafiskare få spöt att stå nästan parallellt med linan. Men var försiktig så att inte böjen på spöt blir för liten - om spötoppen böjs in mot spökroppen och samtidigt utsätts för tryck från en stark fisk är risken väldigt stor att spöt knäcks. Å andra sidan, om du inte kan få upp spöt så riskerar du att tafsen rycks av.
Utnyttja spöt rätt!
Jag blev själv förvånad över hur lätt en kilos-regnbåge i en ström gav upp när jag hade höll spöt upprätt. Just då hade jag inget val, den högg nära mig och jag satt på huk i vattnet - men resultatet var väldigt bra. Många gånger har jag tappat långt mindre fiskar därför att jag fiskat långt från kroppen men spöt nästan parallellt med vattenytan för att nå längre. Och när fisken har tagit flugan så har jag bara haft linan att dra den med, har den fisken lite kraft så slår den sig lätt fri.
Det är många faktorer som ska spela in för att man ska få iland en större fisk, men hur man låter spöt arbeta är kanske den viktigaste. En annan viktig kunskap att behärska är att kunna styra en fisk - något man har möjlighet till med en toppknuten lina på ett långt spö. Men mer om det en annan gång.
Drömfisk?


9 kommentarer:

  1. Har ett Amago från TenkaraUsa som ska klara större fisk... vad skulle du rekommendera för tillverkare/modell om man vill gå vidare i teknikdjungeln? Om TenkaraUsa en stabil "volvo" vad väljer man sen? /Petter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Petter.
      Den svåraste av alla frågor. Jag har själv inte kört med några TenkaraUSA-grejor så det där med Volvo kan jag inte bedöma själv. :-)
      Enligt min uppfattning är dock det bästa du kan köpa japanska spön från någon av de stora tillverkarna som t ex Daiwa, Shimano eller Nissin. Vill du inte ta det steget på en gång så mellanlanda gärna på Tenkara Pyrenee (som har några spön baserade på Nissin-klingor) eller hos TenkaraTimes. Jag har själv spön från dem (TKP Aventure och TT Try) och gillar dem skarpt. De är lite olika men båda är väldigt bra och jag är mycket nöjd med dem. Fast man ska inte köpa nya spön förrän i slutet av månaden. Ta det som ett tips. :-)

      Radera
  2. Jag tar tipset och tackar för svaret :-)
    Vilket är det längsta spö du har förresten?
    Själv fiskar jag i lite större vatten och vill ha längre spön. Väldigt bra då man smyger längs med bäckar som har sämre kanter att stå bredvid samt älven så klart... ska snart börja tvinna lite linor igen nu när vårkänslorna får fart på intresset igen. /Petter

    SvaraRadera
  3. Hej.
    Mina länsta spön är ca 4 meter, ett TKP Aventure och ett Try Tenkara. Jag har fått för mig att där nånstans går gränsen för ett enhands-spö. Jag har också letat efter lite längre spön, men det är egentligen bara när jag fiskar i typ Dammån som jag saknar det. Jag kör nästan alltid med Level line nuförtiden, men jag har kikat lite på professionellt tvinnade linor och funderar på om de är mycket bättre än de jag flätade förr. :-)
    /Stefan

    SvaraRadera
  4. Skulle vilja ha ett spö på närmare 5 meter. Men med vadare så kan man komma långt i Österdalälven tex. Måste inhandla :-)
    Jag har endast kört med egengjorda tvinnade likt Eiji Yakamaw som visar upp sin "maskin" på Youtube. Gör i princip likadant med tyngder osv. och är nöjd med resultatet som funkar bra. Är dock för mycket nybörjare än så har därför inget att jämföra med egentligen. / Petter

    SvaraRadera
    Svar
    1. I vissa lägen skulle 5 meter sitta bra. Har du funderat på zoom-spön?

      Radera
  5. Har mest stirrat på Nissin Pro Square 450 8:2 nu några dagar... lite längre lina så kanske man är på max som du säger gällande enhandsfattning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du provar, berätta gärna hur ett 8:2-spö beter sig. Jag började ju med 6:4 men fiskar nu oftast 7:3 eftersom jag gillar de spöna bättre.

      Radera
    2. Tenkara Centre UK Hamon rod 7:3 395cm designed for the bigger fish

      Radera