torsdag 17 januari 2013

Sakasa Kebari - ingen universalfluga

Med Tenkara-tekniken har det dykt upp en ny, eller åtminstone ovanlig, typ av fluga. Puristerna anser också att man ska fiska med enbart de s k Sakasa Kebari-flugorna, "den japanska modellen med bakvänt hackel", eller kort och gott "tenkaraflugor". Nu är det ju inte så att en Sakasa Kebari är en universal-lösning som ersätter alla andra flugor i ett nafs. Sakasa Kebari-flugorna innebär en lite annorlunda teknik.

Det man ska ha i bakhuvudet är att Tenkara och de speciella tenkara-flugorna har utvecklats i en särskild miljö och ett speciellt syfte. Miljön är förstås ett ganska snabbt rinnande vatten och syftet är att få mat på bordet. Man vill alltså med enklast möjliga medel binda en fluga som med rätt teknik och i rätt miljö fångar tillräckligt med fisk. Sakasa Kebarin används med fördel där fisken inte hinner studera flugan alltför noga utan måste bestämma sig snabbt om den ska hinna med. Det räcker att den liknar en insekt som förs med i vattnet. Den måste inte vara en replika av en speciell typ av slända. Sakasa Kebari är en våtfluga och ska därför inte fiskas flytande.

Vad är rätt teknik då?
Du kan fiska en Sakasa Kebari på många olika sätt, från att låta den flyta i ytan som en kläckare till att tynga ner den och låta den hasa fram på botten. Men kan låta flugan bara drifta i vattnet, hacklet ger den ett skönt flyt. Du kan också vara mer aktiv och låta flugan sjunka för att sedan lyfta upp den lite grann för att på så sätt få lite liv i hacklet.

Jag har också hunnit se att många binder sina vanliga flugor med lite Tenkara-touch, för att inte nämna de otaliga Tenkara-fluge-varianter som binds i hemmen. Det finns nedtyngda, färgade, lackade, glittrande och  med guld-skallar och allt du kan tänka dig, nästan... Jag tycker att det är positivt. Vi är inte i Japan för 50 år sen, vi fiskar inte enkom för att få mat på bordet - vi har råd och tid att experimentera. Om vi inte fick både drömma och fiska vid skrivbordet/bindstädet så skulle säsongen vara oändligt mycket kortare.

Lev väl

Fördjupningsuppgifter:
TenkaraBum
TenkaraTalk
Tenkara on the Fly
Sakasa Kebari


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar