tisdag 6 mars 2012

Behöver man vadare till Tenkara?


Behöver man vadar-stövlar för att fiska Tenkara? Självklart inte. När man läser amerikanska bloggar, och svenska forum för all del, så verkar det så självklart att man har vadare. Man säger att Tenkara är lättviktsfiske, man visar på enkelheten med ett spö en lina och en fluga, men om man ska räkna in vadarna i packningen så blir det genast mycket mycket mer. Har vadarna blivit en del av standard-utrustningen av den enkla anledningen att det är många flugfiskare (som redan är vana vadare) som tagit upp Tenkara?
Vadare kan många gånger vara bra. Är det mycket växtlighet etc. runt ditt vatten gör vadarna att du kan ta dig fram i vattnet istället för på land. Vadare gör också att du kan vandra ut i vattnet för att kanske nå ett bättre ställe att lägga flugan på. Vadarna är dock inte lika nödvändiga för att skaffa sig utrymme för bak-kast då detta inte är nödvändigt i Tenkara-fiske, kanske det inte är det för kast med ett vanligt flugspö, fast jag har ännu inte lärt mig någon annan kast-teknik ännu.
I de små vatten som jag oftast fiskar i här hemmavid så är vadarna långt ifrån nödvändiga. De gör förvisso att jag kan korsa ett vattendrag där stövlarna inte riktigt räcker till, men för varje steg på marken riskerar jag att punktera byxorna på någon vass gren. Filtsulorna på skorna är inte heller gjorda för de promenader i skogen det blir när strömmen är mindre och poolerna så små att de snart är utfiskade. Vadare eller inte vadare? Det bestämmer jag när jag vet vart jag ska åka, i kombination med vilket väder det är.

Remember, the Trout is out there.


3 kommentarer:

 1. sitter och funderar på om man ska lägga ut tusenlappar på vadare eller inte... kan inte riktigt bestämma mig. Funderar på någon neopren-strumpa kombinerat med sandaler.
  Har du hört att det ska bli en Tenkara träff i Öje? Läs mer här:
  http://www.edgeflyfishing.com/ipb/topic/133296-scandinavian-glass-clave-2012-8-10-juni/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker helt klart att du ska investera i vadare. Vilken sort beror på var och hur ofta du ska använda dem.
   Jag hade inte koll på Tenkara-träffen men nu när jag har det ska jag försöka ta mig dit. Vi kanske ses där.

   Radera
 2. Vadarna kan man ta på sig hemma innan man åker. Det finns ju behändiga midjevadare. Dom är ju minst lika bekväma så jeans så man kan ju gå med dom som vilka byxor som helst. Jag tror personligen att vadarkängor är lite överskattat och det borde funka med nästan vilka skor som helst med en en vettig sula. Raka motsatsen till Converse alltså. Är själv inne på att testa icebug, dock inga skor att köra bil med då dom har spikdubbar. Ett par ok tennisdojjor är nog helt ok att fiska med.

  SvaraRadera