måndag 20 augusti 2018

Byströmmen o Testeboån

Jag har haft den stora äran att träffa Johan som arbetar med restaurering av Byströmmen och Testeboån. Johan fick förstås låna ett Tenkara Evolution-spö eftersom han ville prova ett annat spö än det han redan hade.
Vi träffades i Åmot och hann prata en hel del om restaurering av vattendrag och Tenkara, och naturligtvis provfiskade vi i åarna.

Byströmmen är en del av Kölsjöån i Gästrikland. Den har restaurerats rejält. Och det har lett till både ett lyckat resultat gällande fiskbeståndet samt att vattnet har blivit ett mycket trevligt vatten att fiska Tenkara i. Vi gick bara en kortare sträcka i Byströmmen. Lika mycket för att se på resultatet av restaureringen som att provfiska ån. Både jag och Johan fick öring. Så högt betyg till både arbetet och fisket.
Johan, Tenkara Evolution och Byströmmen
Därefter tog vi en tur till Testeboån, och där till en nyligen restaurerad sträcka. Tidigare var där (enligt utsago) en kraftigt rensad å-fåra som förvisso höll harr men i övrigt var ganska tråkig (min tolkning). Efter restaureringsarbetet, där i princip varje sten inom räckhåll har vänts ut i ån, tycker jag att ån ser helt underbar ut. Det finns massor med ställen av fiska på. Och harren finns kvar.

Johan, Tenkara Evolution och Testeboån

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar