söndag 5 april 2015

Rapporten

Jag hade en trevlig fisketur. Jag fick fisk. Jag var tvungen att tvätta bilen när jag kom hem. Det var den korta varianten. Vill du inte ha flera detaljer kan du sluta läsa nu. :-)

Jag besökte två små åar på min lilla turne. Den första jag beökte har jag varit vid förut. Då har det varit i Juni och jag har alltid fått massor med öringar. Igår var de mer svårflörtade. Jag tror att det beror på det höga flödet samt att vattnet är fortsatt kallt eftersom det fortfarande tillförs smältvatten från snön som fortfarande ligger kvar. I vanliga fall kör jag alltid torrfluga här. Det provade jag förstås igår med. Det svåra var bara att hitta vatten som var tillräckligt lugnt för att finna den där sköna torrflugekänslan där allt försvinner utom själva upplevelsen. Det fanns insekter i luften, jag såg svärmar av lekande nånting, kanske vintermyggor. Men ingenting på vattnet, och naturligtvis inga attacker mot min fluga.
Jag måste erkänna att jag inte gav torrisen så mycket tid som det kanske hade krävts.

Den linan som jag flätade igår; antingen var den för lätt, eller så har jag slarvat bort tekniken genom att använda hårdare (läs 7:3) spön i alltför stor utsträckning. Jag ska ge linan en chans till och ge mig själv lite friare kastutrymme, men under gårdagen fick jag inte alls till kasten. En bra sak med en torrfluga är att man kan låta den drifta till rätt position så kasten måste inte alltid vara perfekta.
Fisken då? Jodå, den fanns där. Jag fick hela tre stycken. Det var faktiskt de tre vackraste öringarna som fanns i ån som valde att komma fram och visa upp sig. Om du åker dit nångång så kanske du också får se dem. Jag släpper alltid tillbaka fisken, dessutom använder jag alltid krok utan hulling för att göra så lite skada som möjligt. Så det finns en chans att någon annan faktiskt fångar exakt samma fisk.
Fiskarna jag fick hittade jag i djupt och stilla vatten i direkt anslutning till några forsar. För att nå djupt var jag tvungen att använda tunga flugor. Det är inte det roligaste sättet att fiska på, med tunga nymfer, men det är ett sätt och den här gången var det också det enda sättet jag fångade fisk på.
Inte bara hullinglös, utan också kroklös.
Ett tag provade jag också att fiska med fluga utan krok. Fast det var omedvetet. Det var ett bottennapp som jag drog loss utan större ansträngning. Ingen vidare kvalité på den Knapek-kroken.
Bergslagsåar kan vara så vackra.
Den andra ån jag besökte var väldigt annorlunda. Den hade mycket lägre fallhöjd och därmed mycket mer lugnflytande vatten. Här gick det mycket lättare att fiska med torrfluga, men tyvärr gav det ingenting, förutom upplevelsen förstås. Att stå på knä i översvämmat strandgräs, med en buskig torrfluga långsamt driftande på det mörka vattnet. Det är meditation på högsta nivå. Inte undra på att tiden går fort. Det spelar ingen roll om man får någonting eller inte...

Varför jag tvättade bilen? Det är inte så konstigt. Vägarna var fläckvis bra blöta uppe i storskogarna, det fina vädret till trots. Hemma har vi inte sett snö på flera veckor (känns det som...) men här, i skogen, så fanns det mängder kvar.
Men om en månad, när snön har smält bort, då kommer det att vara kanonfiske här.
Titta, snö!
Jag vet att många norröver har det ännu värre och fortfarande väntar på premiären. Så egentligen tillhör jag de lyckligt lottade som har lite kortare vinter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar