lördag 24 mars 2018

Välj rätt spö

Här är mina funderingar på hur jag väljer vilket Tenkara-spö jag ska använda när:

7:3 eller 6:4?

För mig handlar det om riskhantering. Själv tycker jag att 6:4-spön är skönare att använda, men ett 7:3-spö är bättre på att hantera större fiskar.
Det är kanske lite romantik i det hela, men dras vi inte alla till det intima fisket med lätt utrustning. Och för mig är 6:4 lättare än 7:3, lite tunnare linor och tafsar, lite mindre vatten, mer närhet till fisken, lite mindre fiskar. För mig är valet ganska självklart; åker jag till någon av de mindre åarna i bergslagen så är det ett 6:4-spö som gäller. Ska jag till Dammån eller något inplanteringsvatten så blir det ett 7:3-spö.
7:3 eller 6:4?
Sen är det ju så att fiskemetoden spelar in lite grann också. Gillar man att fiska med sjunkbomber så är det lättare med ett styvare spö. Jag som oftast kör med torrflugor eller möjligtvis nymfer i de övre vattenlagren klarar mig bra med mjukare spön. Sen finns det ju förstås skillnader mellan olika spömodeller även inom t ex 6:4-modellerna... Det är en djungel.

Kort eller långt? 

Längden på spöt är ännu enklare. Det handlar ju bara om att få plats och tillräcklig räckvidd.
Stora vatten = längre spön.
Mindre vatten = kortare spön.
Är det öppet runt vattnet=längre spö
Mycket vegetation och/eller överhäng=kortare spö.

Lätt! 360 cm, 6:4-aktion.
I princip vill jag ha ett så långt spö som möjligt. Långt och lätt. Nu är det sällan några vansinniga skillnader på spölängderna, men jag måste erkänna att mitt 270 cm spö sällan blir använt. Det spö jag använder oftast är 360 cm, det räcker för de allra flesta fisketillfällena häromkring.

Jag har aldrig använt något s.k. zoom-spö med ställbar längd. Hellre att jag tar med mig två spön i olika längd, men det gäller bara okända vatten där jag är osäker på hur det ser ut och vad som finns i det.

Dyrt eller billigt?

Dyrt eller billigt är förstås inget jag funderar så mycket över när jag ska ut och fiska. Det beslutet tar jag redan när jag köper ett spö. Jag är kanske lite dum, men nånstans djupt rotad i mig finns devisen: "du får vad du betalar för". Har jag råd (vilket inte alltid är fallet) så försöker jag köpa s.k. premium-spön när det är dags för en nyinvestering. Jag har både dyra och billiga spön och när jag ska ut och fiska så väljer jag nästan alltid det dyrare spöt bara för att jag litar mer på det. 
Några alternativ
Jag tittar förstås inte bara på priset. Jag kikar ju på spö-kvalitén förstås, och som ren magi brukar dyra spön ge en ledtråd till kvalitén. Det är ju aldrig så att jag tittar på priserna på två spön och sen köper det dyraste, men som sagt, det ger mig en ledtråd till var jag ska börja leta.

5 kommentarer:

  1. Hej stefan! Vet du vart Tenkaracenter UK tog vägen? /Petter i Mora (som övar fortfarande)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Petter.
      Jag vet faktiskt inte. Jag har hört en del rykten. Men det verkar i alla fall finnas några spön från Tenkara Centre UK tillgängliga på några Engelska webb-shoppar. Men TC UK verkar vara nedlagt.

      Radera
    2. Okej! Rekommenderar du någon annan websida att prova?

      Radera
    3. Ska du inhandla ett spö? Jag är lite förtjust i Tenkara Pyrenee's spön, men det finns även en site som heter TenkaraPlanet.Com som också säljer Nissin-spön. Annars dyker det snart upp en sida som heter http://www.stromkantenstenkara.se/ där de ska börja sälja spön från TenkaraUSA. "Lagret" ligger nästan i dina hemtrakter. :-)
      Det kommer förresten också att bli en tenkaraträff i Malingsbo nu i Juni.

      Radera
  2. Tack! Det känns som att jag då inväntar den nya sidan :-) Jag får skriva till dig på mejlen för lite mera information om träffen. Man blir lite utanför sen man avslutade facebook (några år sen) och bara har instagram ha ha ha.

    SvaraRadera