måndag 27 januari 2014

Var går gränsen?

Med bakgrund av att vissa "Endast flugfiske"-vatten inte tillåter Tenkara har det börjat dyka upp renodlade Tenkara-vatten där i sin tur flugfiske med rulle inte är tillåtet. Problemet med att begränsa vatten är förstås att man måste definiera det man begränsar.
Det är lätt att tro att t ex "Endast flugfiske" skulle betyda att man endast får ha fluga som bete. Det vore en bra definition. Man kan också begränsa antalet flugor. Flugfiskarna har gjort det ganska enkelt för sig. Man säger att för att fiska fluga måste man ha ett flugspö, en flugrulle, och en fluglina. Och så flugor naturligtvis. Det fungerade bra så länge flugfiskarna tampades med spinnfiskare och metare. Men vad skiljer egentligen en Tenkarafiskare från en s k vanlig flugfiskare? Båda fiskar med exakt samma fluga, de har iofs olika sorters flugspön och olika sorters fluglina. Det som skiljer mest är att det saknas en flugrulle. Om man jämför med en spinnfiskare, om denne sätter på en fluga och och ett kastflöte? Från min synpunkt inte mycket alls. Rent fiskemässigt funderar jag på om fisken märker någon skillnad om den biter i den ena flugan eller den andra? Ännu mindre blir skillnaden om flugfiskaren sätter på en fluga med roterande sked. En sådan såg jag faktiskt i fiskebutiken häromdagen. Många av de moderna flugorna skiljer sig inte mycket från spinnfiskarens beten. Du har flugor som liknar små wobblers, tunga nymfer, stora flashiga flugor för att fånga gäddor. Flugor som ska likna grodor och råttor. Inget ont om det. Jag tycker absolut att man ska fortsätta att experimentera och försöka få ut det mesta av sin hobby. Men det måste vara löjligt svårt att efterleva "Endast flugfiske"-regler utan att specialskriva regler. Samma varning måste ges till de som börjat med "Endast Tenkara" ( i England och USA förstås!). Jag vet inte att det finns några regler för vad som är Tenkara. Vad händer om jag sätter på en spinnare på min lina och leker med den i en fors? Skulle det räknas som Tenkara om jag satte på levande bete på min krok? Skulle det vara någon skillnad om jag använde en vanlig mask, eller om jag tog en levande slända och satte på? Vad blir förresten nästa steg. Jag kan tänka mig att det vore ganska spännande att fånga gäddor i strömmande vatten med en lina som jag håller i handen, helt utan spö alltså.
Jag har absolut inget emot restriktioner i fiskevatten. Men jag tycker att det är lite småaktigt att säga att man inte får använda Tenkaraspö för att fiska fluga i vissa flugfiskevatten.

The Trout is out there - be careful

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar