onsdag 14 augusti 2013

Mitt franska spö och jag

Jag har äntligen fått mitt efterlängtade spö från Tenkara Pyrenee. Eller, äntligen och äntligen, jag har haft det i två veckor och hunnit med fyra turer med det.

Lite torra fakta:
Jag köpte modellen TKP Aventure 400 7:3. Det väger 80 g, består av 9 delar och är bara 57 centimeter ihopskjutet (har jag läst mig till på Tenkara Pyrenees hemsida.). Det levererades i en snygg, svart, kolfibertub och en mjuk spötub. Hela spöt är snyggt och känns bra att hålla i. Jag gillar speciellt guldringarna i änden på varje sektion - det är inte bara ser bra ut utan är också praktiskt när man ska fälla ihop spöt. Det är lättare att se skarvarna. Spöet är brandat av Tenkara Pyrenee och är baserat på Nissin-klingor från Japan.

Jag har använt spöet på de senaste turerna och jag måste säga att jag tycker att det fungerar alldeles utmärkt.
Spöet är lite styvare än vad jag är van med då jag tidigare endast fiskat med 6:4-spön. I praktiken märks det inte speciellt mycket förutom just att det är lite styvare och att jag möjligtvis tar i lite mer när jag kastar. Eftersom det är ett relativt styvt spö passar det också bättre med linor av tyngre modell, en level-lina storlek 3-5 eller en flätad lina.
Jag har provat att använda en backinglina (20 lb) till det nya spöt. Jag håller med dem som tycker att det är väldigt smidigt att kasta med, känslan att lägga ut en fluga med den linan var bara för bra. Men nackdelen är att linan är ganska tung och drar torrflugan till dig när du försöker lyfta linan över vattnet, speciellt när du har använt den till några kast och den har börjat suga upp vatten.

Åter till spöt, och känslan att fiska med det. Spöt ligger bra i handen. Det var otroligt lätt att kasta med. Räckvidden är förstås utmärkt eftersom spölängden är 4 meter. Syftet med att köpa just ett 7:3-spö var det ska tåla lite större fisk än mina tidigare 6:4-spön. Bara känslan av att fiska med ett kvalite-spö med lite ryggrad gör mycket för självförtroendet i åbrinken. De flesta fiskar jag har plockat upp med spöet har bara varit abborar på upp till 15 cm och några mörtar/löjor och det måste erkännas att de var långt under vad klingan är optimerad för. Jag har dock provat på en öring som faktiskt gav spöet en liten match. Tyvärr släppte den efter bara ca 10 sekunder men det jag kände under den korta tiden lovar gott inför framtiden. Ni kan vara säkra på att just den öringen kommer att få fler chanser att böja spöet.4 kommentarer:

 1. Hej
  Trevlig blog! Jag tilltalas av den minimalistiska approachen med tenkara! Tyvärr har jag dåligt med bra bäckar och åar med ädelfisk i närheten. Däremot har jag 200 m till fyrisån. Borde man inte kunna ta abbore och kanske smågädda med den här tekniken i fyrisån? Är det värt ett försök tror du eller är det ett slöseri med tid och pengar. Har du något tips?
  Hälsnignar
  Mårten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror absolut att det är värt ett försök. Det finns inga regler som säger att du måste fiska efter en speciell sorts fisk, eller med speciella flugor, bara för att spöet har en Tenkara-stämpel på sig. Jag har själv provat riktat fiske efter abborre med nymfer. Jag har tänkt tanken på gädda - jag ville gärna prova en stor fisk på mitt stora spö. Jag har t o m stoppat ner en supertunn tafs i min tenkara-packning men har inte använt den än.
   Tips? Jag tror att nymf är bättre än torrfluga då du inte har varken Öring eller Harr i vattnet. Och om du vill fiska torrfluga efter löja ska de vara små små små. Jag råkar ibland ut för att de gladeligen anfaller och drar ner torrflugor under ytan, men de fastnar inte gärna på mina öringflugor. Övriga tips får du återkomma med till mig när du har provat ut dem. Lycka till.
   /Stefan

   Radera
  2. Hallå igen
   Tack för ditt svar och positiva inställning. Jag har beställt lite grejer ochkommer prova. Om inte annat blir det ett behändigt spö på vandring framöver. Nymf säger du alltså? Hur funkar det med popper tror du?

   Radera
  3. Hej!!
   Det handlar om att få fisk, att tro på det man gör, och framförallt att gilla det man tror på. Själv har jag aldrig provat poppers, jag är nybörjare inom flugfiske och använder oftast klinkhammers. Men det ska inte hindra dig från att roa dig på det sätt ditt vatten erbjuder. Lycka till, och återkom gärna med dina nyvunna erfarenheter.
   /Stefan

   Radera