söndag 3 juni 2012

6 erfarenheter rikare

Finns det något bättre sätt att avsluta en helg än att spendera första feberfria dagen ute på knädjupt vatten och fiska med tenkarespöt i regnet? Jo, antagligen, men jag tyckte det var ganska roligt ändå.
I och med att temperaturen i vattnet höjs och vattenmängden sjunker så sänks också ambitionsnivån även om förhoppningen och viljan finns där. Det jag använder så många ord till är att försöka säga att även om jag hoppas på öring så är det realistiska endast abborrar och vitfisk i min närmsta älv.
Jag gick i de mest brusande delarna jag kom åt. Jag fiskade med mitt 13 fot spö, 3 meter hi-vis lina, 1 meter tafs och längst bort från mig satte jag en nymf. Den första nymfen jag provade var en liten killer bug, men med lite grönt i kroppen istället för det klassiska rosaröda. Den var lite för lätt för hårt strömmande vatten och i början så fiskade jag den med alldeles för mycket slacklina. Först när jag stramade åt den när vattnet gick lite långsammare noterade jag de lätta huggen jag fick. Ganska snart hade jag plockat upp... två mörtar. Ja, inga öringar direkt, men väl lite erfarenhet.

Direkt efter forsen, men titta inte på vattnet utan på färgen i träden där solen lyser.
Längre nedströms, där älven planade ut och gick över ett grunt parti provade jag en tyngre nymf och plockade snart upp 4 små abborrar. Inte mycket till kamp, men ändå nyttiga erfarenheter.
All utrustning som behövdes, förutom vadarna och fiskekortet. Notera att "bakgrunden" inte är en bluescreen utan en regnjacka.
Generellt måste jag säga att det där med att fiska med nymf inte är det roligaste fiskesättet, men det verkar fungera för att fånga fisk.

Slutligen ser framtiden mycket spännande ut. Jag har nämligen beställt ett nytt spö från England. Jag fyller ju år snart och vem vet bättre än jag vad jag vill ha i födelsedagspresent?

2 kommentarer:

  1. Kul med fler som fått upp ögonen för Tenkara. Jag började så smått i fjol och i år hoppas jag få blöta flugan desto mer. Tyvärr har säsongen inte riktigt kommit igång häruppe i norr ännu men eventuellt att man kan få testa nu till helgen.

    SvaraRadera