lördag 15 augusti 2015

Sommaren är nästan över

Även om sommaren inte blivit riktigt som jag önskat har jag ändå några Tenkara-relaterade nyheter.

Jag har dragit av ett spö, igen. Det är 3:e gången det händer. Första gången berodde det på att jag hade fastnat med flugan och när jag försökte dra loss den genom att dra i linan så råkade jag belasta spöböjen och då var det kört. Helt mitt eget misstag och en dyr läropeng. Nu är jag mycket mer noga med att se till att jag inte belastar spöt när jag ska dra loss en fluga.
Den senaste gången hade jag dock inget val. Jag fiskade med en nedtyngd nymf, och fastnade i botten. Det har väl hänt förr, men den här gången hade jag balanserat ut i ett vilt forsande vatten och kunde inte ta ett steg till framåt. Och dum som jag var fiskade jag så långt ut att jag helt enkelt inte nådde linan med handen. Då var det helt enkelt dags att nyttja den sista säkerhetsdetaljen, den att det är meningen att tafsen ska gå av innan spöt gör det. Min tafs gjorde det inte.
Tredje sektionen sprack och 4:e sektionen gick av. :(
I efterhand så vet jag att jag kunde ha gjort saker annorlunda. Återigen ett dyrt misstag. Mitt eget misstag. Problemet var att jag försökte dra av tafsen, alternativt få kroken att släppa, genom att böja spöt så mycket som möjligt. Sedan hjälpte det ju inte att kubikmeter efter kubikmeter vatten också satte press på linan. Antagligen var inte kraften speciellt stor på kroken där den satt nere i botten. Jag vet ju också att bästa sättet att skydda tafsen när storfisken går på är ju att låta fisken jobba mot spöet, inte linan. Så om jag ska dra av tafsen måste jag ju göra tvärtom, försöka dra så mycket som möjligt i linan genom att låta spöet peka rakt mot den. Spöet kan ju fortfarande gå sönder förstås, men då är misstaget att man har använt för tjock tafs. Jag hade en 5X-tafs. Kanske i tjockaste laget men å andra sidan tappade jag flera fiskar tidigt på säsongen som helt enkelt drog av tafsen fast jag tyckte att jag hade rätt vinkel på spöt och allt.

Nu över till en massa goda nyheter. Världen bästa flugask för torrflugor har hittats. I alla fall i förhållande till priset. Biltema saluför en Assortment box i storleken 14*7*3 cm för under 1 tia. Den är helt suverän.
Så perfekt det kan bli.
Det finns andra storlekar förstås, men den här kändes bäst för mig. Som en fet Iphone ungefär.

Jag är nu också stolt ägare till ett Hayase 12ft 6:4 från TenkaraCentre UK. Ett helt suveränt spö. Jag provade det tidigare och skrev vad jag tyckte här: Utvärdering. Om det här spöt fanns i en större storlek skulle jag lägga det på önskelistan.

Jag har också satt upp ett spö från Tenkara Pyrenee på önskelistan. Det är deras Tenkara Expert 365 7:3 Rod. Tyvärr är det spöt också väldigt dyrt. Anledningen till att det är så mycket dyrare är för att kvaliten på kolfibern i spöt är så mycket bättre än i t ex TKP Aventure 400 7:3 - ett spö som jag använder ofta, och speciellt när jag siktar på lite större fisk. Enligt TKPs nya hemsidor så är Aventure-spöt anpassat för fisk på upp till 40 cm medan Expert-spöt ska klara fisk upp till 50 cm. Ett djärvt påstående som jag gärna synar. Jag vet var det finns stora fiskar. Men det kanske inte är så djärvt när jag tänker efter; jag har fått större fiskar än 40 cm med Aventure-spöt.
Tyvärr hinner jag inte införskaffa ett Expert-spö till årets sista Öringfiske-resa. Men jag har lagt märke till det och eftertraktar det. Får jag bara ihop den erforderliga summan pengar som krävs är det mitt nästa köp.