onsdag 13 augusti 2014

Lyckan har vänt

Efter lite torka på fiskfronten har det börjat droppa in några stycken igen.
Jag har bytt vatten. De senaste turerna har gått till det närmaste vattnet, även om det produktivt sett är det sämsta av alternativen jag har att välja mellan. Framförallt har jag experimenterat med olika flugor, och jag har börjat minska på storlekarna för att se om det händer något.

Hur pillrigt är det inte att binda med Rapphöne-fjädrar?
Jag hittade den här utmärkta videon om hur man använder Rapphönefjädrar. På min variant (bilden ovan) så använder jag ett avklippt torrflugehackel bakom rapphönehacklet för att ge det lite mer stadga och för att det inte ska lägga sig platt efter kroppen när jag fiskar den.
Jag har också tränat på att kasta med ytterst kort bak-kast, det går utmärkt om man förankrar linan i vattnet på bästa flugline-kast-manér.
De EZ keepers som jag köpte från AllFishingBuy senast är jag inte så nöjd med. Jo, de fungerar förstås. Men de känns inte lika bra som Fuji's EZ Keepers som de flesta andra webb-butiker saluför.
Nu har det börjat regna också, efter en lång torrperiod. Det är bara bra för vattnet som varit alldeles för varmt på senare tid. Jag får mycket abborre och mört där det normalt står öring.
Varmt brunt bergslagsvatten.
Som tur är har jag bokat in mig för ytterligare en vecka uppe i Bydalen. Lite mörkare på kvällarna bara, och förmodligen lite kallare. Och större öringar. Snart så....

söndag 3 augusti 2014

Lågvatten

Fram till förra veckan fick jag minst en öring varje gång jag var ute. Men sista veckan har varit tuff. Nu är det i och för sig bara två turer vi pratar om, men trendmässigt är det förstås negativt.
Jag har två bra ursäkter på lager. Det ena är värmen, och därmed det låga vattenståndet. Den andra ursäkten är att jag har experimenterat med nya flugor. Men som vanligt är det nog fiskaren som är det största problemet.
Den vanligen så brusande älven i högsommardräkt.
Igår, när det ändå var relativt svalt, besökte jag en ganska lågfrekventerad plats. Vattnet hade knappt styrfart nedför forsarna och solglasögonen gick inte att ha då de immade igen så fort jag böjde mig och puffade ut varm fuktig luft från kläderna. Och min fina skjorta var genomfuktig när jag packade ihop för dagen. Jag kunde kanske ha chansat med bar överkropp för jag såg bara en enda mygga på hela turen. Fast risken hade väl varit stor att jag istället bländat fisken. Och bränt mig sönder och samman trots att den inte var direkt solsken. ;-)
Nåja, jag fick vara ute i en otroligt fin miljö, och jag kunde träna på pricksäkerheten med flugkasten utan en massa störande fiskar hela tiden.
En hullinglös fluga med påfågelkropp, torrhackel och fasanherls-kryss på ryggen.