lördag 30 juni 2012

Sommar

Sommar, sol, regn, och mycket jobb. Så kan man sammanfatta den senaste tidens fiske för mig. Med lite tur kan jag komma ut i morgon på dagen. Kvällen är (som vanligt) uppbokad så nu gäller det att vädret är OK, jag har just bestämt mig för att allt som inte är spöregn är OK.
Just idag skulle jag ha kunnat åka iväg, men eftersom jag är utan bil blir det inget av med det. Istället funderar jag på att knyta några nya flugor på ögonlösa krokar. Och så ska jag drömma om imorgon. Den stora trösten är att jämtlands-resan närmar sig och med den utlovat fiske i några vatten som ska innehålla rikligt med Öring och Harr.

Sedan sist har ett nytt paket anlänt från leverantören i England, det innehöll bl a en annan sorts fluorocarbon hi-vis-lina som jag är sugen på att prova. Jag fick också med några Fuji EZ keepers för att hålla linan på plats när man förflyttar sig.

söndag 17 juni 2012

Första fisket med nya spöt

Igår kunde jag hämta ut paketet med det nya tenkara-spöt från Esoteric, 12 fot, 6:4-action. Äntligen. Jag kunde knappt bärga mig innan jag skulle få känna på det. Ändå lyckades jag hålla mig över hela dagen och först på kvällen, i solskenet, skedde premiärturen.
Jag åkte till närmsta älven för testet. Vattnet är fortfarande ganska högt och det är bra tryck nedanför dammen. Jag har gett upp att hoppas på öring i älven, istället är vattnet fullt av abborrar och det är till dem jag sätter min lit för att få lite action med spöt. Ändå så börjar jag så högt upp jag kan och "nymfar" mig igenom forsarna innan jag kommer till det lite lugnare vattnet. Resultat: 1 st mört. Inte alltför liten, men ändå, bara en mört.
Abborrarna kommer istället till när vattnet lugnat ner sig och jag får dra fram nymfen med handkraft. Fiskemetoden känns inte alls som flugfiske utan mer som om jag fiskar med en liten jigg. Det ger i alla fall fisk, och det var därför jag kom hit.
Hur beter sig då spöt med fisk på? Jo, det böjer sig förvånansvärt mycket för relativt sett liten fisk. Å andra sidan var böjningen inte så mycket kraftigare när fiskarna blev större. Nu pratar vi inga tungviktare, de ville inte till idag, men en och annan av abborrarna närmade sig 25 centimeters-strecket i alla fall. Dagens sista abborre var knappt större än flugan.
Sist, men också minst.
Hemma, vid en jämförelse med mitt 13-fots Wakata, kändes Esoteric-spöt lite framtungt, men det var inget som jag tänkte på när jag stod ute i älven. Esoteric-spöt är som helhet lite tyngre och har kortare och fler sektioner, något som naturligtvis påverkar. Nu glömde jag att kasta tyngdlösa flugor med spöet, men jag återkommer med det.

måndag 11 juni 2012

Spänningen stiger

I dessa regn- och fotbollstider blir fisket helt klart lidande. Till de goda nyheterna hör dock att mitt nya spö är på väg från England. Jag har ju beställt Esoteric Tackles nydesignade spö som jag bara har hört gott om. Inte från så många olika källor än dock - det är ju alldeles nytt.
Kolla in de snygga bilderna på esoteric's hemsida

Sen beställda jag lite smågodis också, men det är spöt som jag mest ser fram emot att få.

söndag 3 juni 2012

6 erfarenheter rikare

Finns det något bättre sätt att avsluta en helg än att spendera första feberfria dagen ute på knädjupt vatten och fiska med tenkarespöt i regnet? Jo, antagligen, men jag tyckte det var ganska roligt ändå.
I och med att temperaturen i vattnet höjs och vattenmängden sjunker så sänks också ambitionsnivån även om förhoppningen och viljan finns där. Det jag använder så många ord till är att försöka säga att även om jag hoppas på öring så är det realistiska endast abborrar och vitfisk i min närmsta älv.
Jag gick i de mest brusande delarna jag kom åt. Jag fiskade med mitt 13 fot spö, 3 meter hi-vis lina, 1 meter tafs och längst bort från mig satte jag en nymf. Den första nymfen jag provade var en liten killer bug, men med lite grönt i kroppen istället för det klassiska rosaröda. Den var lite för lätt för hårt strömmande vatten och i början så fiskade jag den med alldeles för mycket slacklina. Först när jag stramade åt den när vattnet gick lite långsammare noterade jag de lätta huggen jag fick. Ganska snart hade jag plockat upp... två mörtar. Ja, inga öringar direkt, men väl lite erfarenhet.

Direkt efter forsen, men titta inte på vattnet utan på färgen i träden där solen lyser.
Längre nedströms, där älven planade ut och gick över ett grunt parti provade jag en tyngre nymf och plockade snart upp 4 små abborrar. Inte mycket till kamp, men ändå nyttiga erfarenheter.
All utrustning som behövdes, förutom vadarna och fiskekortet. Notera att "bakgrunden" inte är en bluescreen utan en regnjacka.
Generellt måste jag säga att det där med att fiska med nymf inte är det roligaste fiskesättet, men det verkar fungera för att fånga fisk.

Slutligen ser framtiden mycket spännande ut. Jag har nämligen beställt ett nytt spö från England. Jag fyller ju år snart och vem vet bättre än jag vad jag vill ha i födelsedagspresent?