söndag 27 maj 2012

I väntans tider

Idag var jag på besök vid den närmsta älven. Där finns det ett ganska kort forsområde alldeles efter en damm. Direkt efter forsen blir älven både platt och bred och lite för stor för Tenkara. Förhoppningen var att flödet inte skulle vara för högt. Osäkerheten gjorde att jag också tog med reservutrustningen, vilken består av ett UL-spö och en liten haspelrulle.

Tyvärr var det lite för högt vatten så jag fick hållas med det lite fisk-säkrare men inte alls lika roliga UL-utrustningen.

Några betraktelser från idag:
  • Fiskekort klarar sig bra i tumlaren, i alla fall om det ligger i en byxficka. Tur att det snart är dags att förnya årskortet. 
  • När man har kämpat hem två gäddor över kilot i ganska strömt vatten känns plötsligt en hyfsad abborre som en gäspning - det tände liksom aldrig till.
Några andra roliga saker:
  • Nu är det snart Juni och då förväntas Esoteric Tackle få hem sin spö-serie. Vore kul att testa det i sommar.
  • I slutet av Juni ryktas det om att ännu en Tenkara-handlare ska dyka upp i England. De heter Tenkara Centre UK och ska introducera både sig själva och en ny spöserie på British Fly Fair International.

lördag 26 maj 2012

Vattenbilder

Nu har jag inte hunnit fiska på riktigt på ett bra tag. Däremot tänkte jag bjuda på några stämningsfulla bilder som jag tog på väg hem från jobbet igår.



Och slutligen en riktig stämningshöjare, synd bara att området är fredat och fiske förbjudet.

lördag 12 maj 2012

Vid älvkanten

Idag besökte jag två nya bäckar. Den första av dem kommer att återbesökas när de senaste dagarnas regn runnit undan. Istället fick jag åka till den lokala älven för att testa dels Zoidy-flugan och dels den oranga Hi-vis-linan.
HiVis-linan syns väldigt bra, speciellt med solen i ryggen.
Linan tyckte jag var alldeles underbar att kasta med. Jag hade mitt korta spö, ett 9 fots 6:4-spö. Jag hade 2 meter HiVis-lina och ca 80 cm tafs. Linans storlek var 3. Igår kväll specialstuderade jag knutar för Tenkara på TenkaraUSA's forum (video här) så jag var väl förberedd.
Uppströms testade jag med Zoidy-flugan och när jag vände och gick tillbaka nedströms använde jag en förtyngd KillerBug. Egentligen är de inte så kul att fiska med, men jag kände att en fisk är bättre än ingen fisk och KillerBug har ett gott rykte. En annan fördel är att när det är mycket strömmande vatten så når en förtyngd fluga mycket djupare än vad en Tenkara-fluga utan extra vikter gör. Jo, förresten, jag fick ingen öring så båda flugorna var verkningslösa idag. Eller så är det fiskaren. Fast jag får försvara mig med att vattnen häromkring inte är kända för att vara speciellt öring-täta, men på just den här sträckan lurade jag upp en öring förra året så någonstans i närheten borde det finnas minst en. När vattnet sjunkit undan lite ska jag tillbaka hit och köra torrflugor.
En strömbild

söndag 6 maj 2012

En gratis fluga

Vad får man om man blandar en ruggande dvärgpapegoja, en dam med en syaffär och en snäll handlare från England? Jo, en Zoidy-fluga.
Det började med att jag fick med några trendiga ögonlösa krokar när jag beställde lina från Esoteric Tackle. Dessa har blivit liggande ett tag, men så publicerade Jason en ny artikel om ögonlösa krokar där han rekommenderade silkestråd för ögat. Eftersom min stad är full av syaffärer sprang jag genast ut och i den tredje affären hade de silkestråd, och vänligt nog så fick jag tre rullar med lite olika trådar.
Sonen har också nyligen fått en dvärgpapegoja som är döpt till Zoidberg och dottern samlar upp fjädrar som den har tappat och några av dem har haft lagom storlek. De är lite för styva egentligen, men de var, liksom alla andra delar, gratis.
 Med kroken fastspänd i städet, förövrigt det enda verktyget jag använde, så band jag ihop en fluga av Tenkara-typ. Det ska bli spännande att få prova den och se om man kan få nån gratis fisk på den.

onsdag 2 maj 2012

Lilla julafton

Idag kom paketet från Esoteric Tackle. Äntligen. Det jag har längtat mest efter är Hi-vis linan, den lite magiska Tenkara-linan som upptäcktes av Chris på TenkaraBum, en av mina tidigaste favoritsidor. Tyvärr verkar det inte hända så mycket där längre men jag hoppas att han återkommer med full kraft snart. Hi-vis linan var det ja.  Den orange från Sunline, den som har slutat tillverkats. Jag hoppas att jag får tillfälle att prova den till helgen. Tyvärr har väderlekstjänsten lovat snö till helgen, men man kan alltid hoppas att de har fel.
Förutom den efterlängtade linan innehöll paketet några nya krokar att binda på, bl a några trendiga ögonlösa krokar där man får binda sitt eget krok-öga. Jag har tidigare länkat till Jason Klass' instruktioner, och jag gör det här igen ifall det är någon som är nyfiken.